Expo Nosaltres, Edició Integra

3ª Exposició

Lloc: INTEGRAcet, Carrer de Pamplona, 54, 08005 Barcelona

Dates: del 4 de desembre de 2017 fins al 4 de gener del 2018

El control de la sociedad sobre los individuos no sólo se efectúa mediante la conciencia o por la ideología, sino también en el cuerpo y con el cuerpo. Para la sociedad capitalista es lo bio-político lo que importa ante todo, lo biológico, lo somático, lo corporal.
Michel Foucault

El cos és el relat on s’escriu la realitat social. Sobre ell, operen relacions de poder i de dominació. Les relacions de gènere penetren tot l’entramat social i s’enllacen amb unes altres: classe, ètnia, edat, rang laboral, orientació sexual… complajitzant el paisatge, mostrant les diverses capes de discriminació, les diferents parcel·les de poder o privilegis.

Yudelki, María dolors, Almudena, Elena, David, Loli i María Jose protagonitzen aquest episodi visual producte de 8 sessions on parlem sobre culte al cos, diversitat corporal, relacions laborals, inteseccionalitat, biopoder, plaure.

Aquest conjunt de fotografies estan inspirades en el treball Illusions of the body de Gracie Hagen, que en forma de sèries de 2 imatges juxtaposades de persones (amb varietat de tipus, gènere i étnia), mostra el contrast de la mateixa “persona extremadament atractiva sota les circumstàncies correctes i dos segons després transformar-se en alguna cosa completament diferent”.

Nosaltres, hem posat l’accent també en el biopoder i l’experiència en l’empresa com a assalariats (com a institució disciplinària que diria Foucault)

A un costat, el cos domat que garanteix l’ordre social. La representació del disciplinament del cos, productiu i sotmès, transformat en força de treball.
El Biopoder  s’apropia de la vida per usar-la com a recurs de producció. Fa ús de tecnologies disciplinàries, q converteixen el cos en màquina, en eina de normativitat i de treball.
Les participants, la majoria, connecten en cadascuna de les sessions amb aquest sentiment de fastig propi del treball assalariat. En l’empresa, el cos s’empobreix, es deshumanitza, deixa de ser una experiència autèntica i plaent. La disciplina del treball exigeix que el cos sigui vigilat, classificat, regulat i convertit en força útil de producció.

A l’altre, i enfront de la docilitat capitalista i els mecanismes de control biopolítics, els cossos es rebel·len. El cos reclama els seus impulsos vitals, el cos torna a sentir: un passeig per la naturalesa, el bany espumòs fregant la pell, una carícia en el coll, detenir el temps i sentir, El cos torna per encarnar-nos, acaronar-no, enfortirnos, recordant-nos que també és tendresa, plaure, impuls vital.

Formacions a Professionals de l’educacióBorrador automáticoFormacions a Professionals de l’educacióOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unes 30 joves de 2n de l’ESO de l’IES Quatre Cantons i les seves tutores, vam venir a la presentació de l’obra de les dones d’INTEGRA el passat 5 de desembre. Les companyes vam explicar els treballs fotogràfics, les tècniques utilitzades, el procès participatiu, les reflexions en torn els cossos, el gènere, els rols dins l’empresa i la diversitat ètnica i funcional.

Per la seva banda, les joves del centre educatiu de Poblenou, que formen part de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, van compartir tambè la seva experiència i les seves accions de sensibilització en temes de gènere.

Moltes gràcies i fins la propera edició!

BLOG ESPECÍFIC:

https://nosaltresdotressignificantelsnostrescossos.wordpress.com/

 

 

 

Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s