Visca les Bruixes!

IMG_6277

Amb aquest títol vaig anomenar l’Espai-Taller de Sororitat i Apoderament per a Noies de la XAJI proposat des de Gogara, per aquesta Nova Trobada coordinada per les companyes de la Plataforma Unitària contra les violències masclistes, i que va tenir lloc al espai Jove la Fontana el pasat 20 de novembre.

En un primer moment, i partir de jocs, videos i dinàmiques participatives, vam parlar sobre qui van ser realment les bruixes, el motiu de la seva persecució i també sobre les seves homòlogues en l’actualitat, com a exercisi de memòria herstòrica.

En un segon moment, ens vam dedicar a maquinar juntes una actuació creativa que vam mostrar (com la resta de grups dels altres fantàstics tallers que hi havia de les companyes de Cúrcuma, Aliats del feminisme, Homes Igualitaris, Aroa, Col·lectiu Punt 7, Apoderart, Candela) a la resta de companys/es al final de la trobada.

Vaig convidar a les noies a fer un dibuix d’una bruixa per tal de iniciar un diàleg sobre l’imaginari que tenim d’aquestes.

 

 

“feas, amargadas”,

“con verrugas en la nariz, viejas”

“amigas del diablo”

però també

“guapas, inteligentes como la de Harry Potter” eran sus comentarios …

Res de que extranyar-nos tenint en compte que les bruixes amb passat a la història no com dones sabies i rebels, sino com icona de terror i típiques representacions de la dolent als contes i llegendes.

De mica en mica vam explicar que la persecució de les bruixes es va tractar sobretot d’un fenomen polític que va precisar d’una gran organització estatal, una fita significativa en la història de les dones, de les classes socials i del proletariat en contribuir al desenvolupament del sistema capitalista i patriarcal.

El que es pretenia era criminalitzar la dissidència i la pobresa, perseguir qualsevol besllum de pràctiques populars que posessin en perill el nou ordre social en el qual el creixent capitalisme pretenia basar-se.

“Si consideramos el contexto social en el que se produjo la caza de brujas, el género y la clase de los acusados y los efectos de la persecución, podemos concluir que la caza de brujas en Europa fue un ataque a la resistencia que las mujeres opusieron a la difusión de las relaciones capitalistas y al poder que habían obtenido en virtud de su sexualidad, su control sobre la reproducción y su capacidad de curar. La caza de brujas fue también instrumental a la construcción de un orden patriarcal en el que los cuerpos de las mujeres, su trabajo, sus poderes sexuales y reproductivos fueron colocados bajo el control del Estado y transformados en recursos económicos.” (Silvia Federicci, Calibán y la Bruja)

Un cop vam compartir aquestes informacions ens vam posar a cuinar la proposta de presentació. Vam crear uns cartells. per un costat apareixia Bruixa o Bruja per l’altre: Feminista, Partera, Berta Cáceres, Empoderada, etc.

 

Entre totes vam elaborar un guió del que fariem:

    • posar música de fons (“Nos queremos vivas, nos queremos fuertes” de Ximena Fernanda Valotta

  • una companya surt a presentar el donatge a les bruixes i el grup, i llança la pregunta al públic de “Que és una bruixa?”
  • A continuació, van sortint una a una amb els cartells que van donant la volta de mica en mica, i cridem “Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar!!!”
  • Una companya, la que porta el cartel de Berta Càceres (líder indígena lenca, activista del mediambient de Honduras) , explica qui va ser ella i perquè la van assasinar.
  • Finalment, i mentres una noia llegia els noms de totes les dones assasinades durant aquest any a l’estat espanyol, anaven sortint una a una i amb un mucador mexicà a la boca, deixant a terra una flor. Una dona, una flor.

 

 

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Caza de Brujas, Feminicidi, Plataforma contra les violències de gènere, XAJI, Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s